ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΣ: ΠΟΛΕΜΗΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΒΟΗΘΑΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ελεύθερος Κόσμος
16 Ιούνιος 2007

Ο Έλληνας εθελοντής στην Βοσνία, Κυριάκος Καθάριος, μιλάει στον "Ε. Κ."

Από τον Απρίλιο του 1992 που ξεκίνησε ο πόλεμος στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία έως και τον Νοέμβριο του 1995 που έληξε, αρκετοί Έλληνες ηλικίας 18 έως και 35 ετών πήραν μέρος σε αυτόν εθελοντικά μέσα από τις γραμμές του Σερβοβοσνιακού στρατού.

Ορισμένοι τραυματίστηκαν, κάποιων η τύχη ακόμα αγνοείται. Μέσα από το βιβλίο, «Το ταξίδι του εθελοντή» του Κυριάκου Καθάριου θα φανούν μερικοί να προσφωνούνται με τα μικρά τους ονόματα.

Το βιβλίο αυτό δεν έχει σκοπό να ηρωποιήσει όλα αυτά τα παιδιά.

Όμως είναι σίγουρο πως σε αυτήν την Ελλάδα, την Ελλάδα της δανεικής χλιδής και της ιστορικής αμνησίας, υπήρξαν κάποιοι Έλληνες που βάδισαν αντίθετα στο ρεύμα, που ξεπερνώντας τον εαυτό τους ξεπέρασαν την ψυχή αυτής ακριβώς της Ελλάδας, που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, που ο κόσμος συζήτησε γι αυτούς, που το ελεύθερο πέταγμα τους ενσάρκωσε την ιδέα του δυνατού πατριωτισμού και της ελεύθερης τόλμης.

Για αυτούς τους Έλληνες θα διαβάσετε, με τις αδυναμίες και τα προτερήματά τους, τις σκέψεις και τις ιδέες τους, τους Έλληνες εθελοντές.

Ένας από αυτούς είναι και ο Κυριάκος Καθάριος συγγραφέας του βιβλίου "Το ταξίδι του Εθελοντή" (εκδόσεις Πελασγός) στο οποίο περιγράφει τις μνήμες του από την συμμετοχή του στον πόλεμο της Σερβίας. Ας δούμε τι είπε την περασμένη Τετάρτη στον «Ελεύθερο Κόσμο»:

Κύριε Καθάριε, τι σας έκανε να εγκαταλείψετε την οικογένειά σας στην Ελλάδα και να πάτε στην Βοσνία να βοηθήσετε τους Σέρβους;

Το ότι πίστευα ότι έτσι βοηθάω την χώρα μου. Στους γονείς μου δεν είπα τίποτα, δεν το ξέρανε. Όταν το μάθανε, πάθανε σοκ.

Έχετε μετανοιώσει σήμερα για εκείνη την πράξη σας;

Ποτέ φίλε μου, ποτέ δεν μετάνοιωσα.

Στην Βοσνία συμμετείχατε σε πολεμικές επιχειρήσεις;

Σε μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις όχι. Ήμουν στα σύνορα και η δουλειά μας ήταν να ελέγχουμε τον τομέα μας. Κάναμε περιπολίες, μπαίναμε στο μουσουλμανικό έδαφος. Σε μεγάλη μάχη δεν συμμετείχα, αλλά μόνο σε ψυχολογικές επιχειρήσεις που γίνονταν σχεδόν καθημερινά.

Οι ανθρωπιστές και το μπιλιάρδο

Η ομάδα σας ήταν μόνο Έλληνες, ή υπήρχαν και άλλες εθνικότητες;

Υπήρχαν σκόρπιοι Έλληνες σε διάφορες περιοχές. Στην ομάδα μου ήμασταν μόνο δύο Έλληνες.

Γενικά ποια ήταν η δράση των Ελλήνων εθνικιστών στην Βοσνία; Υπήρξαν Έλληνες που ενεπλάκησαν σε πολεμικές δραστηριότητες;

Κατ' αρχάς πρέπει να σου πω για την ιδεολογία μου. Δεν είναι αυτό που λένε δεξιά ή ακροδεξιά και τα λοιπά. Αρα λοιπόν, δεν ξέρω αν η ερώτησή σου για "Έλληνες εθνικιστές" αποδίδει την ιδεολογία αυτών που πήγαν στην Βοσνία. Γιατί ο καθένας πήγε εκεί για δικούς του λόγους και δεν μπορώ εγώ να μιλήσω εξ ονόματος όλων. Κατά τα άλλα, ναι: Υπήρχαν Έλληνες που ενεπλάκησαν σε επιχειρήσεις πολεμικές. Μέσα στο βιβλίο περιγράφω μία μάχη που συνέβη, είναι η μοναδική καταγεγραμμένη μάχη. Υπάρχουν φυσικά κι άλλες, οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί.

Διότι μερικοί πονηροί, κύριε Καθάριε, ισχυρίζονται ότι παίζατε μπιλιάρδο στην Βοσνία και μας το παίζετε σήμερα μπαρουτοκαπνισμένοι αγωνιστές.

Αυτοί που λένε ότι παίζαμε μπιλιάρδο, έπρεπε να είναι εκεί πέρα για να παίξουμε μαζί μπιλιάρδο.

Με το πράγματι διαβαστερό και αποκαλυπτικό βιβλίο σας, τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε; Γιατί δημοσιοποιείτε τις εμπειρίες σας;

Για να μην μείνει κι αυτή η ιστορία ξεχασμένη, να μην χαθεί. Για να φανεί ότι κάποτε, κάποιοι Έλληνες πήγαν εκεί πέρα. Για να μείνει μία παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές, πως όταν οι άνθρωποι είναι τολμηροί και θέλουν κάτι, μπορούν να το πετύχουν. Αρκεί να αγαπούν την χώρα τους.

Μας συκοφαντούν και θέτουν τις ζωές μας σε κίνδυνο

Είχατε καμία σχέση με την περίφημη "σφαγή της Σρεμπρένιτσα";

Όχι, καμία.

Διότι κάποιες "ανθρωπιστικές" οργανώσεις και κάτι τύποι σαν τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την δράση των Ελλήνων συμμαχητών στην Βοσνία. Τι έχετε να τους απαντήσετε;

Πρέπει να σου πω ότι όλοι αυτοί ψεύδονται ασύστολα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εις βάρος των Ελλήνων. Για δήθεν εγκληματική δράση των Ελλήνων δεν έχει πει το παραμικρό ούτε καν η ίδια η Μουσουλμανική Κυβέρνηση. Αυτοί που αναφέρατε έχουν δημιουργήσει αυτή την ιστορία από μόνοι τους, για δικούς τους λόγους. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε τα δικά τους κίνητρα ποια είναι...

Σύμφωνοι. Ποια είναι η δική σας γνώμη για την "Σφαγή στην Σρεμπρένιτσα";

Όπως παρουσιάζεται στον Τύπο, η "Σφαγή της Σρεμπρένιτσα", είναι ένα ψεύδος. Θα σας πω το εξής απλό: Την ιστορία για την ύψωση των Ελληνικών Σημαιών στην Σρεμπρένιτσα την έδωσα εγώ ο ίδιος στον Τύπο, το καλοκαίρι του 1995.

Για ποιόν λόγο την δώσατε;

Με πήραν τηλέφωνο από πάνω τα παιδιά, μου το είπανε και κανονίσαμε να το δώσουμε στον Τύπο, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Και μάλιστα, αυτοί που δημοσιοποίησαν αυτό το γεγονός ήταν τόσο εγκληματίες που δώσανε και τα ονόματα τους. Ειρωνικά το λέω, έτσι; Εγώ έδωσα τα ονόματα στο "Έθνος", στην εφημερίδα. Κατάλαβες τι γίνεται;; Γι' αυτό σου λέω: Ψεύδονται ασύστολα όλοι αυτοί που μας κατηγορούν: Κι ο Ανδριανόπουλος, κι ο Μίχας, κι ο Σωμερίτης κι ο Βασιλάκης που ξεκίνησαν εναντίον μας όλη αυτή την διαδικασία.

Τελικά, δηλαδή, νομίζετε ότι δεν θα γίνει τίποτα με όλη αυτή την ιστορία να ποινικοποιηθεί η δράση των Ελλήνων που αγωνίστηκαν στην Βοσνία;

Φυσικά! Να είσαι βέβαιος πως αν αυτοί οι κύριοι είχαν το παραμικρό στοιχείο εναντίον μας, ήδη θα είχαμε προβλήματα. Αλλά σε ερωτώ και το άλλο: Θα υπάρξει εισαγγελέας που θα κινηθεί εναντίον τους; Διότι συκοφαντούν Έλληνες πολίτες και θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο. Δεν πρέπει να υπάρξει κάποιος εισαγγελέας να κυνηγήσει αυτούς τους κυρίους;

Για τις συλλήψεις των Σέρβων Εθνικιστών που κατηγορούνται ότι διέπραξαν γενοκτονίες εναντίων των Μουσουλμάνων, τι έχετε να μας πείτε; Μερικοί από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές.

Θέλω να σου πω κάτι: Υπάρχει μία μεθοδευμένη προσπάθεια συκοφάντησης των Σέρβων γενικά. Δεν ξέρω τι έκαναν ο Καράτζιτς και ο Μλάντιτς, άστους αυτούς απ' έξω. Μιλάμε για τα κατώτερα στελέχη, τα οποία έχουν συλληφθεί. Δεν ξέρω κατά πόσον αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι εγκληματίες. Με την ίδια λογική που συλλαμβάνονται ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς, έπρεπε να έχουν συλληφθεί και ο Τούντζμαν, και ο Ιζετμπεγκοβιτς και όλοι αυτοί τότε. Όμως αυτό δεν συνέβη. Θα σου πω όμως κάτι: ο Λάσερ Όιτς, Διοικητής των Μουσουλμανικών Δυνάμεων στην Σρεμπρένιτσα, κατηγορήθηκε για εγκλήματα Πολέμου που πράγματι διέπραξε. Τον συνέλαβαν, τον δίκασαν και αφέθηκε μετά από λίγους μήνες ελεύθερος. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.

Κύριε Καθάριε, ευχαριστούμε θερμώς για όσα μας είπατε

Κι εγώ ευχαριστώ. Φίλε, μου θέλω να προσθέσω το εξής: Στην παρουσίαση που θα κάνεις στην εφημερίδα, θέλω να γράψεις αυτά που σου είπα, να αποδίδετε με ακρίβεια ο λόγος μου, να μην γράψεις ό,τι θέλεις εσύ....

Σας το υποσχόμαστε, κύριε Καθάριε, θα τα απομαγνητοφωνήσουμε λέξη προς λέξη.

Back to Articles